• Cancel
    Filter
Filter

OSMANLI ESERLERİ MÜZAYEDESİ I 10

  • Category: Berat/Hat
Lot: 95 » Berat/Hat

OSMANLI TEKKE SANATI KAT'I-ŞÂHÂNE

Osmanlı. Ömer Lütfü ketebeli. Hicri 1339 tarihli. Tekke Sanatı. Battal boyda. Osmanlı Hat Sanatı’nın önemli bir dalı olan tekke yazılarının en özel örneklerinden biri olan eser Avrupa’da Silhouette (gölge resim) Sanatı’nın oluşumuna ön ayak olan “Osmanlı Katı’ Sanatı” ile tatbik edilmiştir. Merkezinde “Teslim Taşı” ile neticelendirilmiş aynalı üslupta “Zülfikar Kılıcı ve Teber”den oluşturulmuş kompozisyona sahip istifli müsenna (aynalı) hat ile “YÂ ALİ”, etrafında yer alan “Madalyonlar” ve “Yaprak Kitabeler”de ise Çeharyâr-i Güzin, Ehl-i Beyt ve Dokuz İmam’ın ismi yazmaktadır. 15 Tarikat Önderinin ismi ise Serpuşları ile ayrı ayrı uygulanmış ve numaralandırılmıştır. Eser cetvellenenerek çerçeve içine alınmış ve köşelerde “Rumi” motifler ile tezhiplenmitir.

Çeharyâr-i Güzin; Allah (c.c.), Muhammed (a.s.), Ebubekir es-Sıddık (r.a.), Ömer el-Faruk (r.a.), Osman Zünnureyn (r.a.), Hamza (r.a.), Abbas (r.a.)
Ehl-i Beyt; Hasan (r.a.), Hüseyin (r.a.), Haticetü’l-Kübra, Fatımatü’z-Zehra
Dokuz İmam; İmam-ı Zeynelabidin, İmam-ı Cafer-i Sadık, İmam-ı Ali Musa er-Razi, İmam-ı Ali en-Naki, İmam Muhammed el-Mehdi, İmam Hasan el-Asgari, İmam Muhammed et-Taki, İmam Musa Kazım, İmam Muhammed Bakır
Tarikat Önderleri: 1-Seyyid Abdülkadir Geylani, 2-Seyyid Ahmed er-Rufai, 3-Seyyid Ahmed el-Bedevi, 4-Seyyid İbrahim ed-Desuki, 5-Muhammed Bahaeddin en-Nakşibendi, 5-İmam Ali Ebu’l-Hasan Şazeli, 6-Sadeddin el-Cebavi, 7-Mevlana Celaleddin-i Rumi, 8-Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli, 10-İbrahim Gülşeni, 11-Hacı Şaban-ı Veli, 12-Yusuf Sünbül Sinan, 13-Hacı Bayram-ı Veli, 14-Mahmud Aziz el-Hüdai, 15-Hüsameddin Uşşaki.

Özellikle Kanuni Sultan Süleyman Han (1520-1566) döneminde önem kazanan Kat’ı Sanatı’nın fevkalade kondisyonda, emsali görülmemiş koleksiyonluk bir örneğidir.

Provenans: Özel Koleksiyon


Ölçüler: 75 x 62 cm.


Osmanlı Kat’ı Sanatı, bir süsleme sanatı olup kâğıt veya deri üzerindeki yazı istifi, motif veya deseni oyarak çıkartıp cam deri veya kağıt gibi başka bir tabaka üzerine yapıştırmak suretiyle icra edilen meşakkatli ve ustalık isteyen önemli bir sanat dalıdır.

Details
previous
Go to Page: / 1
next