KUZNETSOV ÇİFT PORSELEN KASE
Porselenden mamül, Osmanlı Pazarına özel yapım. 1812’de Moskova’da kurulan ve ağrılıklı olarak Osmanlı Devleti’ne satış yapan ünlü Kuznetsov marka damgasını barındıran, el boyaması tasarıma sahip olan ve gövde yüzeyi floral desenlerle süslenen çift kase.
Ölçü: 17 x 8 cm.
BEYKOZ AY YILDIZ GÜLAPDAN
19. yy. Osmanlı Dönemi. Konik kaideli, şişkin gövdeli ve dar uzun boyunlu gülabdanın şişkin gövde kısmında altın yaldızlı ay yıldız tasviri yer almakta olup, orijinal emziği mevcuttur.
Ölçü: 30 cm.
BEYKOZ BİLLUR ÇİFT GÜLAPDAN
19. yy. Osmanlı Dönemi. İstanbul işi. Beykoz mamulâtı. Çift. Billur gövde üzeri kesme tekniği ile geometrik tezyinli, baklava dilimli ve içleri zengin altın yaldız ile “Beykoz Gülleri” ve “maydanoz” desenli. Yuvarlak tabanlı, armudi şişkin ve yüksek gövdeli, uzun boyunlu, orijinal emzikli.
Ölçü: 25 cm.
BEYKOZ AY YILDIZ NARGİLE ŞİŞESİ
19. yy. Osmanlı Dönemi. Beykoz üzeri el boyama ve altın yaldızla süslenmiş olan nargile şişesi şişkin gövdeli, konik kaideli ve dar uzun boyunlu forma sahip olup, şişkin gövde kısmında altın yaldızlı ay yıldız tasviri barındırmakta ve nadir rastlanıcak eserler arasında yer almaktadır.
Ölçü: 28.5 x 13 cm.
BEYKOZ KRİSTAL KESME ZEMZEMLİK
19. yy. Beykoz kristal kesme camdan imal. Yuvarlak kaide üzerinde armudi formlu. Elibelinde kulplu. Yukarı doğru boğumlu. Ağız kısmı yonca ağzı formlu. Gövde yüzeyi altın yaldız paneller içerisinde çiçek dekorlu. Orta kısmı yuvarlak altın kalp içerisinde buket dekorlu. Kondüsyon ve form olarak çok iyi durumda olup, nadir rastlanıcak eserler arasında yer almaktadır.
Ölçü: 17 x 8 cm.
OSMANLI DAMGALI PİRİNÇ HOKKA
19. yy. Pirinçten mamül, dikdörtgen formda tasarlanan zemin dört zarif ayakla yükseltilmekte olup, orta hattından camdan mamül kare formunda tek hazneye sahip olmakta ve Osmanlı Damgası barındırmaktadır.
Ölçü: 19 x 8 cm.
OSMANLI BRONZ ÜZERİ ALTIN VERMEYLİGÜMÜŞ SAATLİ HOKKA TAKIMI
19. yy. Bronz üzeri altın vermeyli. Sandalye formunda tasarlanan zemin içerisine yerleştirilmiş kare formunda hokka. Tepe kısmında kancasında asılı gümüşten mamül saati yer almakta olup, ince uzun ve silindirik formda, üzeri yoğun mine işçilikli kaleme sahiptir.
Ölçü: 13 x 8 cm.
OSMANLI BAKIR SEFER TASI
19. yy. Osmanlı Dönemi. Bakırdan mamül, dört bölümlü sefertası dikey iki şerit ile sabitlenmiş, bordür, gövde, kapak, şerit ve tüm yüzey yoğun Osmanlıca yazılarla bezenmiştir. Kıvrımlı tutamaklı ve kilitli mekanizmalı olan sefertası iyi kondüsyonludur ve ''Küllü ahiri şey-in elhamdülillah (Her işin sonu Allah’a hamddır.)'' yazıları barındırmaktadır.
Ölçü: 21 x 16 cm.
CONSTANTİNOPLE YAZILI İPEK MÜCEVHER KUTUSU
Dikdörtgen formda tasarlanmış, uç bordürü oval formlu. Taban kenarı ve kapak yüzeyi ipek kumaş kaplama. Gövde yüzeyi çok renkli bitkisel motif stilizasyonlu. ''Maison Meguerditch Takatlıan'' ve ''Constantinople'' yazısı barındıran, iyi kondüsyonlu mücevher kutusu.
Ölçü: 19.5 x 13.5 cm.
STAMBOUL YAZILI KUTU
Dikdörtgen formda tasarlanmış, beyaz renk zemin üzeri kahverengi çerçeveli. Kartondan mamül ve zamanında gömlek kutusu olarak kullanılmış kutu ''AU LUXE A.P ABOUDJİAN & F. KABARADJİAN, BAHD JE KAPOU NO5'' ve ''STAMBOUL'' yazıları barındırmaktadır.
Ölçü: 20.5 x 21.5 cm.
OSMANLI SEDEF İŞÇİLİKLİ YASTIK AYNASI
19. yy. Osmanlı Dönemi. Ahşap üzeri sedef kakma işçiliği ile tasarlanan aynanın ön yüzü güneş tarzında dekore edilmiş olup, arka kısmında halka içerisinde yıldız figürü stilize edilmiştir. İyi kondüsyonlu eserin aynası değiştirilmiştir. Ölçü: 21 cm.
OSMANLI TUĞRALI SEDEF KAKMA ÇERÇEVE
20. yy. Dikdörtgen formlu. Ahşaptan mamül. Sedef kakma işçiliklerle çevrelenmiş, rokoko tarzı süslemelerle tasarlanmış ve orta hattına Osmanlı Tuğrası motife edilmiş olup, arka kısmında aparatı mevcuttur. Ölçü: 21 x 14.5 cm.
AHŞAP ÜZERİ SEDEF KAKMA ÇERÇEVE
20. yy. Dikdörtgen formlu. Ahşaptan mamül. Bordür ve tepe kısmı sedef kakma işçiliği ile stilize edilmiş. Taç formunda tasarlanmış ve karanfil formunda sallantılı süslemesi bulunan ve iki parçadan oluşan çerçeve. Ölçü: 26 x 18 cm.
VARAKLI KAVUKLUK
19. yy. Fransız. Osmanlı pazarına özel yapılmış. Ahşaptan mamül, iki kattan oluşan ve kat arasında zarif işçilkleri barındıran kavukluk altın varakla zenginleştirilmiş olup şık bitkisel desenlere sahiptir. Ölçü: 70 cm.
AY YILDIZ MÜCEVHER FANUSU
19. yy. Fransız. Osmanlı pazarına özel yapılmış. Dört ayaklı kaide ile yükseltilen, bombeli cam stili ile fanus içerisine alınan yine dört ayakla yükseltilen mücevher yatağı, kadife kumaştan mamül ''Hilal'' formunda tasarlanmış olup, tepe kısmında ağzında çelenk bulunan kuş ile dekore edilirken, alt kısmında 6 adetten oluşan baklava diliminin birleşmesiyle oluşturulan yıldız formu ve ayın gövde ortasına üç adet sıralı yıldız motifleri stilize edilmiş olup bitkisel motiflerle dekore edilmiştir. Ölçü: 50 x 35 cm.
OSMANLI SEDEF KAKMA ŞİFONYER
19. yy. Ceviz ağacından mamül. Osmanlı sedef kakma işçiliği ile yapılmış, dört zarif ayakla yükseltilmiş, dikdörtgen formlu, tek sıra halinde dört çekmeceli ve yan yüzeylere dilimli kemerli nişler ile stilize edilmiş ve döneminin form ve tüm özelliklerini bir arada bulunduran şifonyerin tüm yüzeyleri sedef kakma tekniği ile stilize bitkisel motiflerle bezelidir.
(İki adet tutamak eksiği mevcuttur.)
Ölçü: 101 x 84 x 44 cm.
ORYANTAL PULAT VAZO
19. yy. İngiliz. Osmanlı pazarına özel tasarlanmış. Pulat tarzı. El boyama. Yuvarlak kaideli ve şişkin gövdeli. Dar boyunlu ve dışa açık ağızlı. Dikey dilimli gövde yüzeyi yağlıboya “Savaş” konulu oryantal resim tasvirli. İki kenar yüzeyi oryantal peyzaj çalışmalı. Dar boynun orta hattında ''Osmanlı Asilzadesi'' portresi yer almaktadır.
Ölçü: 77 x 37 x 21 cm.
BRİMANS DAMGALI GÜMÜŞ KAPLAMA ÇİFT ÇERÇEVE İÇERİSİNDE SULTAN ABDÜLMECİD HAN VE SULTAN ABDÜLAZİZ HAN FOTOĞRAFLARI
19. yy. Osmanlı pazarına özel tasarlanmış, Avrupa yapımı. Dikdörtgen formda tasarlanmış. Etnik desenlerle stilize edilmiş çift çerçeve gümüş kaplama, Brimans damgalı ve içerisinde ''Sultan Abdülmecid Han'' ve ''Sultan Abdülaziz Han'' portrelerini barındırmaktadır.
Ölçü: 10 x 7.5 cm.
KAFKAS İŞİ SAVATLI KAHVE SOĞUTUCU
18. yy ortası. Kafkas işi. Yuvarlak formda, şişkin gövdeli ve iki hazneden oluşan hazne etraf savat işçiliklerle bezenmiş gümüş çerçeveli. Sap kısmı gücü temsil eden ejderha figürü ile stilize edilmiş. Tutamak hazne arası gümüş üzeri savat süslemeli. Uç kısmında asma apartlı zincirli. Kondüsyon ve form bakımından nadir rastlanılan koleksiyonluk eserler arasındadır. Ölçü: 25 x 16 cm.
'SA'' İNİSİYALLİ GÜMÜŞ KİBRİTLİK
19. yy. Gümüşten mamül. Sterling ve 925 damgalı. Dikdörtgen formlu. Köşesinde ''SA'' inisiyali barındıran kibritlik. Ölçü: 28.3 gr, 5 x 4 cm.
KALEM İŞÇİLİKLİ GÜMÜŞ KİBRİTLİK
19. yy. Gümüşten mamül. Dikdörtgen formlu. Ön yüzü kalem işçilikli tasarıma sahip. ''Manzara'' betimlemeli kibritlik. Ölçü: 27 gr, 5 x 4 cm.
OSMANLI GÜMÜŞ ŞEHZADE ÜZENGİSİ
19. yy. Osmanlı Dönemi. Gümüşten mamül. Alt taban, üst taban ve tutamak kısmı yoğun kabartma işçilikli bitkisel motiflerle süslenen ve kalem işçilikleriyle bezenen üzengi Şehzadelerin ata binmesi için tasarlanmıştır ve nadir bir eserdir. Ölçü: 205.5 gr, 11 x 13.5 x 7 cm.
OSMANLI GÜMÜŞ BUHURDAN
19. yy. Osmanlı Dönemi. Oval yaprak kaideye oturan armudi formlu iki bölümlü buhurdanlar dikey süleymaniye dilimli ve repousse bitkisel motifler ile dekorlu olup, iki hazne üzeri kuş figürleri ile stilize edilmiştir ve dört ayakla yükseltilmiştir. Ölçü: 352 gr, 17 x 14 cm.
DAMLA KEHRİBAR UÇLU OSMANLI GÜMÜŞ AĞIZLIK
19. yy. Osmanlı Dönemi. Sap kısmı gümüşten mamül, silindirik formlu, yüzey kabartmalı etnik desenlerle tasarlanmış marpucun ağız kısmı damla kehribardan mamüldür. Ölçü: 62 gr, 19 cm.
OSMANLI GÜMÜŞ ÜZERİ MİNE İŞÇİLİKLİ ''MAŞAALLAH'' YAZILI KAŞIK
19. yy. Osmanlı Dönemi. Gümüşten mamül. 800 damgalı. Zarif formda ve kıvrımlı sapla tasarlanan kaşığın kulp ucu ve kaşık iç yüzeyi mavi renkli mine işçiliği ile süslenmiş olup, ''Maşallah'' lafzı yer almaktadır. Ölçü: 14.4 gr, 10 cm.