BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
19. yy. Osmanlı Dönemi. Mavi kağıt üzerine zerendud tekniğiyle tatbik edilmiş eserde, celi talik hatla Arapça "BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM'' yazılı olup, eski çerçevesinin içerisinde yer almaktadır.
Ölçü: 48 x 18 cm. (Çerçevesiz)
OSMANLI TEKKE SANATI KAT'I-ŞÂHÂNE
Osmanlı. Ömer Lütfü ketebeli. Hicri 1339 tarihli. Tekke Sanatı. Battal boyda. Osmanlı Hat Sanatı’nın önemli bir dalı olan tekke yazılarının en özel örneklerinden biri olan eser Avrupa’da Silhouette (gölge resim) Sanatı’nın oluşumuna ön ayak olan “Osmanlı Katı’ Sanatı” ile tatbik edilmiştir. Merkezinde “Teslim Taşı” ile neticelendirilmiş aynalı üslupta “Zülfikar Kılıcı ve Teber”den oluşturulmuş kompozisyona sahip istifli müsenna (aynalı) hat ile “YÂ ALİ”, etrafında yer alan “Madalyonlar” ve “Yaprak Kitabeler”de ise Çeharyâr-i Güzin, Ehl-i Beyt ve Dokuz İmam’ın ismi yazmaktadır. 15 Tarikat Önderinin ismi ise Serpuşları ile ayrı ayrı uygulanmış ve numaralandırılmıştır. Eser cetvellenenerek çerçeve içine alınmış ve köşelerde “Rumi” motifler ile tezhiplenmitir.
Çeharyâr-i Güzin; Allah (c.c.), Muhammed (a.s.), Ebubekir es-Sıddık (r.a.), Ömer el-Faruk (r.a.), Osman Zünnureyn (r.a.), Hamza (r.a.), Abbas (r.a.)
Ehl-i Beyt; Hasan (r.a.), Hüseyin (r.a.), Haticetü’l-Kübra, Fatımatü’z-Zehra
Dokuz İmam; İmam-ı Zeynelabidin, İmam-ı Cafer-i Sadık, İmam-ı Ali Musa er-Razi, İmam-ı Ali en-Naki, İmam Muhammed el-Mehdi, İmam Hasan el-Asgari, İmam Muhammed et-Taki, İmam Musa Kazım, İmam Muhammed Bakır
Tarikat Önderleri: 1-Seyyid Abdülkadir Geylani, 2-Seyyid Ahmed er-Rufai, 3-Seyyid Ahmed el-Bedevi, 4-Seyyid İbrahim ed-Desuki, 5-Muhammed Bahaeddin en-Nakşibendi, 5-İmam Ali Ebu’l-Hasan Şazeli, 6-Sadeddin el-Cebavi, 7-Mevlana Celaleddin-i Rumi, 8-Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli, 10-İbrahim Gülşeni, 11-Hacı Şaban-ı Veli, 12-Yusuf Sünbül Sinan, 13-Hacı Bayram-ı Veli, 14-Mahmud Aziz el-Hüdai, 15-Hüsameddin Uşşaki.
Özellikle Kanuni Sultan Süleyman Han (1520-1566) döneminde önem kazanan Kat’ı Sanatı’nın fevkalade kondisyonda, emsali görülmemiş koleksiyonluk bir örneğidir.
Provenans: Özel Koleksiyon
Ölçüler: 75 x 62 cm.
Osmanlı Kat’ı Sanatı, bir süsleme sanatı olup kâğıt veya deri üzerindeki yazı istifi, motif veya deseni oyarak çıkartıp cam deri veya kağıt gibi başka bir tabaka üzerine yapıştırmak suretiyle icra edilen meşakkatli ve ustalık isteyen önemli bir sanat dalıdır.
SULTAN MEHMED REŞAT TUĞRALI BERAT
Bâbüssaâde Ağası İbrahim Ağa’nın İstanbul’da Uzun Yusuf mahallesindeki Mektep ve Çeşmesi vakfının yevmî 10 akçe ile vazifelisi olan Hatice Hanım vefat ettiğinden onun yerine bu vazifenin iki evladından Vesile Hanımın kızları Hatice Râsime ve Hayriye Hanımlara verildiği, ancak yaşları küçük olduğundan büyüyünceye kadar babaları ve velileri olan Zeynelâbidîn Efendi’ye vekâleten vazifenin verildiğine dair 26 Zilkâde 1330/6 Kasım 1912 tarihli ve Sultan Mehmed Reşad tuğralı berât. Ölçü: 79 x 56 cm.
SULTAN II. ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI FERMAN
Serasker Rıza Paşa’ya hitaben yazılmış Seyyar Topçu Numûne Alayı’nın ikinci taburu kolağası Süleyman Şefik Bey’in dirâyet ve liyakatinden dolayı uhdesine Binbaşılık rütbesi verilerek yedinci ordu Seyyar Topçu Alayı’nın birinci taburunun binbaşılığına tayin edildiğine dair 6 Şaban 1311/12 Şubat 1894 tarihli ve Sultan İkinci Abdülhamîd Han Tuğralı ferman. Ölçü: 87 x 56 cm.
SULTAN MEHMED REŞAT TUĞRALI İRADE-İ SENNİYE
Donanma-yı Hümayunun ihtiyaçları için yardım toplanmasında yüksek başarı gösteren eski Kastamonu Vilayeti baş kondüktörü Sedad Bey’e 881 kuruş yardım toplamaya muvaffak olduğundan dolayı Tunç Madalya verilmesine dair 6 Cemaziyelevvel 1334/11 Mart 1916 tarihli ve Sultan Mehmed Reşad tuğralı irâde-i seniyye. Ölçü: 47 x 33 cm. (Çerçevesiz)
SULTAN II. ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI BERAT
Kandiye’de Menafuc nahiyesinin Alarana karyesindeki merhum Hasan Paşa câmiinin hatiplik ve imamlık vazifesinin sahibi İsmail bin Ali’nin geride evlat bırakmadan vefatı üzerine bu vazifelerin imtihanla liyakati belirlenen Sâlih Timur bin Mehmed’e verildiğine dair 25 Zilkâde 1303/25 Ağustos 1886 tarihli ve Sultan İkinci Abdülhamîd Han tuğralı berat. Ölçü: 75 x 26 cm.
OSMANLI ŞEHADETNAMASİ
Osmanlı Dönemi. Eski çerçevesinin içerisinde. Tarih: 1 Eylül 1904. Konu: 412 Numaralı Mehmet Şerafeddin Efendi b. Osman Sıdkı efendiye ait Üsküdar'da kain Ravza-i Terakki Mektebi Şehadetnamesi. Ölçü: 57 x 35 cm.
OSMANLI TASDİKNAME
Osmanlı Dönemi. Tarih: 13 Temmuz 1923. Konu: Devlet-i Aliye-i Osmaniye Maarif Nezareti Mekatib-i İbtidaiye Tasdiknamesi: Dersaadet 6 Sınıflı Süleymaniye İnas Nümune Mekteb-i İbtidaitesinden mezun Nafiz Bey Kerimesi Züleyha Mücella Hanım'a ait tasdikname. Ölçü: 49 x 34 cm.
OSMANLI HAT LEVHA
Osmanlı Dönemi. Vecihi ketebeli. Beyaz saten üzerine kırmızı ip ile dokunmuş levhada ''Fetih Suresi'' yazılıdır. Ölçü: 58 x 42.5 cm.
HATTAT HAFIZ
Hattat Hafız ketebeli. Tarih: Hicri 1412 (Miladi 1991). ''Osmanlı Tuğrası'' formunda Celi Sülüs hat. Ölçü: 49 x 33 cm.
KADİR SURESİ
Mor paspartolu kağıt üzerine talik hatla Arapça "Kadir Suresi'' yazılı olup, çerçevesinin içerisinde yer almaktadır. Ölçü: 44 x 37 cm.
ALLAH C.C
Allah (c.c.) Hattat: Yusuf - Yıl: Hicri 1443 [ Miladi 2021].
Ölçü: 20 x 20 cm. (Çerçevesiz, Paspartosuz)
ÜÇ ADETTEN OLUŞAN HAT BASKI LOTU
Çerçevelerinin içerisinde, Tarih: Hicri 1343 [Miladi 1924]. krem rengi pasparto altına yeşil, kırmızı ve siyah renk olmak üzere ''en-Necatü fi’s-sıdki (Kurtuluş doğruluktadır)'' ve '' Allah (cc.), Muhammed (a.s.)'' yazılarının yer aldığı 3 adetten oluşan hat baskı lotu. Ölçü: 34 x 24 cm.